Onderzoek naar de operatietechniek met de beste spraakresultaten en de minste complicaties
Wereldwijd worden verschillende operatietechnieken gebruikt voor het sluiten van het gehemelte. Er is niet eerder een vergelijkende studie gedaan welke operatietechniek de beste spraakuitkomsten geeft. Door de drie verschillende operatietechnieken gestructureerd toe te passen en de uitkomsten daarna met elkaar te vergelijken, brengen we de mate van spraakverbetering en complicaties per techniek in beeld.
Wat levert het onderzoek op voor ouders en patiënten?
Met dit onderzoek hopen de onderzoekers de behandeling voor kinderen met een schisis te verbeteren. Ze streven betere spraakresultaten na, zodat een kind met een schisis zich na de operatie goed verstaanbaar kan maken en daardoor beter kan meedoen in onze samenleving. Als duidelijk wordt wat de beste operatietechniek is, hopen ze ook het aantal complicaties, ziekenhuisbezoeken en operaties terug te dringen. De kwaliteit van leven van kinderen met een schisis en hun ouders verbetert hierdoor aanzienlijk.
Wie zijn er betrokken bij dit onderzoek?
Het onderzoek vindt plaats in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Het onderzoeksteam bestaat onder andere uit: prof. dr. Aebele Mink van der Molen (hoogleraar kinderplastische chirurgie, hoofd van het Schisisteam in het Wilhemina Kinderziekenhuis (WKZ), Utrecht), dr. Emma Paes (kinderplastisch chirurg WKZ / links op foto), dr. Bart van Nimmen (plastisch chirurg, Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis, Tilburg), drs. Lieke Hofman (promovendus / rechts op foto) en de logopedisten van het schisisteam.
Stichting PPQA ondersteunt dit onderzoek samen met de For Wis(h)dom Foundation voor drie jaar