Selecteer een pagina

Bachfestival 2024

24 april 2024 | Projecten

Van 21 t/m 29 juni 2024 wordt het Bachfestival Dordrecht 2024 georganiseerd. De muziek van Johann Sebastian Bach wordt in het heden geplaatst met een hoogstaand programma voor een breed publiek. In 2024 richt het festival zich op het thema hartstocht. De passie van Bach vormt het uitgangspunt om mensen te verbinden; het festival creëert actief met bewoners van de stad een programma waarin jong en oud samen muziek maken en beleven.

Het Bachfestival Dordrecht is het tweejaarlijkse festival dat een toonaangevende programmering neerzet geënt op contrast en beleving. Tijdens het festival wordt op unieke wijze het publiek in aanraking gebracht met oude muziek in een nieuw jasje. Hierbij is toegankelijkheid de kern en wordt kunst en cultuur midden in de maatschappij gezet. Muziek wordt als middel ingezet om in de huidige tijd mensen met elkaar te verbinden

Het festival krijgt vorm langs twee pijlers. Het concertprogramma richt zich op kwaliteit en innovatie, hiermee wordt Bach nieuwe zeggingskracht gegeven én wordt een jong en nieuw publiek geïnspireerd. Het maatschappelijke programma richt zich op outreach, participatie én educatie, om zo Bach toegankelijk te maken voor iedereen.

Een van de onderdelen van het maatschappelijk programma is het Bach to the Future project. Voor het Voortgezet Onderwijs is een speciaal Bach to the Future-programma ontwikkeld. D.m.v. een begeleider (pianist) krijgen leerlingen opnieuw uitgebrachte liedjes te horen waarin Bach te horen is. Zo worden leerlingen op speelse wijze in aanraking gebracht met livemuziek. A.d.h.v. van voorbeelden uit klassiek, pop en andere stijlen, filmfragmenten en analyses maakt de begeleider het voor scholieren inzichtelijk hoe J.S. Bach en zijn muziek van invloed is op de artiesten en muziek van nu. Zonder dat wij het eigenlijk weten is Bach namelijk op vele plekken in ons dagelijks leven aanwezig. Door dit programma worden 120 amateurmusici, waaronder 30 kinderen in het Participatieproject, bereikt en 300 kinderen van verschillende voorgezet onderwijs scholen in Dordrecht.